Eddy Keuninckx    02 jun. 2011 : 17:39
 Niets    Informatief

Van de krekel en de mier Koesterburenwandeling 4 juni 2011  

button_natuurpunt_wandelen_48.png Van de krekel en de mier Koesterburenwandeling 4 juni 2011  

Op een mooie warme zomeravond kwamen eens een 10-tal mensen bij elkaar om een mooie wandeling te maken. Het zou het begin van een sprookje kunnen zijn maar het was echt waar. Op zaterdagavond 4 juni verzamelden zich ca. 10 mensen voor een avondwandeling door Dassenaarde en Asdonk op zoek naar de veldkrekel en de rode bosmier.

We gingen speciaal op zoek naar deze soorten omdat Diest in het kader van de koestercampagne van de provincie Vlaamsbrabant 10 soorten als ‘Koesterburen’ heeft aangenomen. Elke van deze soorten (een vlinder, een vogel, een paddenstoel, een insect,etc) staat symbool voor een heleboel soorten planten en dieren die samen wonen in een bepaald landschapstype.

Een van de voor Diest gekozen soorten is de rode bosmier.  En aangezien in Dassenaarde en de Vallei van de Drie Beken sinds we het terrein meer open hebben gemaakt de populatie veldkrekels sterk is toegenomen, leek het ons een goed idee beide soorten in 1 wandeling te combineren.  

wandeling_koesterburen_01.png

De veldkrekel hebben we volop gehoord. Als je eenmaal weet waar je naar moet luisteren hoor je ze overal op heidevelden en droge graslanden. Gelukkig had Nobby Thijs een geluidsopname van de veldkrekel meegenomen zodat alle deelnemers aan de wandeling wisten op welk geluid ze moesten letten.

We hebben de krekels helaas niet gezien. Ze zijn erg schuw en heel gevoelig voor de trillingen die we veroorzaakten als we kwamen aangelopen.  De krekels leven in een holletje onder de grond.

Heel veel holletjes hebben we gevonden en hebben ook geprobeerd een holletje uit te graven om de bewoner bloot te leggen maar de krekel was sneller dan wij en zag kans ongezien te verdwijnen.  

wandeling_koesterburen_02.png

De rode bosmier hebben we helaas ook niet gezien. Er waren vroeger wel nesten van rode bosmieren in Dassenaarde maar de laatste jaren is deze soort helaas uit ons zicht verdwenen. Er zijn nog wel nesten te vinden op de Houterenberg in Tessenderlo.

Gelukkig was er een mierenkenner aanwezig op de wandeling . Hij heeft ons attent gemaakt op allerlei kleine mierensoorten en heeft ons heel wat verteld over het verborgen leven van mieren.  

Na ruim 2,5 uur wandelen was iedereen toe aan een drankje. Rond de picknicktafel bij het inormatiebord op de Speelweide hebben we met een biertje of een fruitsap nog even nagepraat over de wandeling en nog wat genoten van de mooie zomeravond. Wij kijken terug op een hele leuke wandeling.  

Meer informatie over de koesterburencampage kan je hier vinden.