Eddy Keuninckx    09 jul. 2012 : 12:26
 Niets    Informatief

06/07/2012 - WerkFolk 2012

Werkfolk 2012
Er is weer heel hard gewerkt tijdens het weekeinde. Als eerste is er veel gehooid. Dat hooien doen we om de graslanden te verarmen, waardoor meer verschillende plantensoorten de kans krijgen om te gaan groeien. 
Want meer verschillende planten betekent ook meer verschillende insecten en dus ook in totaal meer biodiversiteit. 
Dat deze verschraling werkt blijkt er uit dat er dit jaar weer orchideen gebloeid hebben. 
Het zijn nog maar enkele exemplaren, maar het is een begin.
werkfolk_2012_1024-300_hooien.png
Tijdens Werkfolk worden er ook altijd enkele grote werken uitgevoerd. 
Dit jaar is de zandbak op de speelweide hersteld. De zandbak ligt achter het informatiebord. Er zijn enkele betonnen rioolbuizen gelegd waar de kinderen door kunnen kruipen en dan komen ze uit in de zandbak. 
Dit is het vierde initiatief om van de speelweide de inkompoort tot Dassenaarde te maken. Als eerste is het informatiebord geplaatst, daarna is er een picknicktafel gezet. Vervolgens hebben we klimtouwen en klimpalen gezet en nu is dus voor de jongere kinderen de zandbak hersteld. 
In de rand van de zandbak is een herinneringsplaat aangebracht, ter herinnering aan 10 jaar Werkfolk. De plaat is officieel aan Filip Meyermans en Bart Mandervelt (de conservators van Dassenaarde) aangeboden tijdens de receptie ter gelegenheid van 10 jaar Werkfolk.

Al enkele jaren ligt het verbindingspaadje tussen de Klappijstraat en Dassenaarde er slecht bij. 
Het zit vol putten waardoor het voor fietsers erg moeilijk is om hier te fietsen. Dit paadje wordt veel gebruikt door joggers en mountainbikers aangezien hier de officiele MTB-route van Diest loopt. 
Ook inwoners van Engsbergen gebruiken dit paadje veel om naar Diest te fietsen. 
Op kosten van Natuurpunt hebben we tijdens Werkfolk de grootste putten gevuld met steengruis, ook maaien we ieder jaar de bermen van dit paadje om het open te houden voor de gebruikers. 
Aangezien dit paadje door het laagste deel van de vallei loopt hebben we al enkele jaren te maken met wateroverlast. Daar kunnen we helaas niets aan doen. Daarvoor moet de ZwarteBeek geruimd worden. 
Dat is echter niet eenvoudig aangezien het slib in de beek vervuild is door de historische lozingen van Tessenderlo Chemie. We hopen dat afspraken die gemaakt zijn over ruiming van Winterbeek/Grote Beek /Zwarte Beek op korte termijn uitgevoerd gaan worden en dat zo het probleem van de wateroverlast verholpen kan worden.
Naast hard werken is er tijdens Werkfolk ook aandacht voor ontspanning. Het kookteam zorgt voor lekker eten met iedere middag soep en 's avonds veel aandacht voor verse groente zoveel als mogelijk is biologische producten. Het vlees betrekken we bijvoorbeeld van bioboerderij Het Bolhuis.
werkfolk_2012_1024-300_lekkereten.png
Op vrijdag namiddag spelen we traditioneel een spel waardoor alle deelnemers elkaar beter leren kennen. 
werkfolk_2012_1024-300_spelen.png
En vrijdagavond is er een kampvuur waarbij er regelmatig een lied klinkt. 
werkfolk_2012_1024-300_kampvuur.png
Op zaterdagavond waren er dit jaar 3 optredens van folkbands, dit ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Werkfolk. Ook dit jaar werd er weer gedanst op de vrolijke klanken.Het is juist deze combinatie van werken aan de natuur en spel en vermaak in de natuur die ieder jaar weer ruim 60 mensen naar Werkfolk lokt. 
Ook volgend jaar zal er weer een Werkfolk georganiseerd worden tijdens het tweede weekeinde van juli. Zodra de exacte datum bekend is kan iedereen meer informatie vinden op natuurpunt-diest.be.


Met vriendelijke groeten
saskia_80.png
Saskia van den Berg
Natuurpunt Diest